piątek, 19 lipca 2019

Ciasto Arbuz


Ciasto szpinakowe jest u nas bardzo często bo robi się je szybko, jest smaczne i ładnie wygląda. Przeważnie robię krem na bazie kremówki. Tym razem zrobiłam go na bazie jogurtu i serka przez co jest dużo lżejszy.

Składniki:
na ciasto szpinakowe:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • niecała 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 150 g świeżego szpinaku lub 225 g mrożonego 
na krem:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
na górę:
  • 1 lub 2 galaretki truskawkowe w zależności od tego jak grubą warstwę chcemy, ja dałam jedną
  • posypka - czekoladowe kuleczki
Przygotowanie: 
  1. Szpinak miksuję w blenderze z olejem.
  2. Cukier ubijam z jajkami na puszystą masę. 
  3. Do masy z jajkami dodaję mąkę proszek, sodę i zmiksowany szpinak. Wszytko dokładnie mieszam i wylewam na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 23 cm. Piekę w temperaturze 170 stopni około 30 min ( do suchego patyczka).
  4. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
  5. Jogurt, mascarpone, cukier i ostudzoną żelatynę miksuję i wylewam na ciasto szpinakowe. Wstawiam do lodówki.
  6. Galaretkę rozpuszczam w wodzie. Kiedy zaczyna tęgnąć wyjmuję z lodówki ciasto, posypuję czekoladowymi kuleczkami i przykrywam galaretką. Wstawiam ponownie do 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz