poniedziałek, 15 lipca 2019

Kotlety ziemniaczane z wędzonym boczkiem


Kotlety ziemniaczane są doskonałym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków, które nie zostały zjedzone na obiad. Wystarczy dodać wędzony boczek, trochę cebulki, świeżego szczypiorku i zupełnie nowe danie gotowe.  

Składniki na 5 kotletów:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 80 g wędzonego boczku
  • garść szczypiorku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki przeciskam przez praskę.
  2. Boczek podsmażam na patelni i dodaję do ziemniaków.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na wytopionym z boczku tłuszczu, dodaję do ziemniaków.
  4. Do masy ziemniaczanej wbijam jajko i dodaję przyprawy, posiekany szczypiorek oraz bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt rzadka wtedy nie uda nam się uformować kotletów i musimy dodać więcej bułki tartej.
  5. Formuję kotlety i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz