poniedziałek, 8 lipca 2019

Pizzerinka z pieczarkami

Składniki na około 6 ( w zależności od wielkości) pizzerinek
na ciasto:
  • 21 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka Śniadaniowa Odporność
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • ok 200 g pieczarek
  • ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  2. Z mąki, soli, Śniadaniowa Odporność, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  3. Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy, wycinamy z nich koła o wielkości około 14 cm.
  4. Każde koło smarujemy przecierem pomidorowym.
  5. Cebulę i pieczarki kroimy na plasterki wykładamy na pizzę i posypujemy serem
  6. Pizzerinki wkładamy do nagrzanego do 220 stopni  piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.

Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz