czwartek, 11 lipca 2019

Kotlety z kalafiora

Składniki ( na około 7 porcji):
  • 1 średni kalafior
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • ok 100 g bułki tartej
  • garść świeżego koperku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Kalafior myję i kroję na mniejsze kawałki, gotuję z solą około 20 minut aż będzie miękki ( wystarczy, że będziemy w stanie wbić w niego widelec) 
  2. Kalafior odcedzam i miażdżę widelcem ( nie musi być dokładnie zmiażdżony, lepsze są moim zdaniem kotlety gdy są wyczuwalne kawałki kalafiora ) wbijam jajka, pokrojony koperek, pieprz oraz bułkę tartą ( uwaga: bułki tartej dodaję tyle aby można było z nich uformować kotlety, kiedy masa będzie za rzadka ciężko je będzie przełożyć na drugą stronę)
  3. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz