piątek, 12 lipca 2019

Kotlety z cukinii

Składniki na 7 kotletów:
  • 500 g cukinii 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • ok 100 g bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Cukinię i cebulę ścieram na tarce o grubych oczkach, wbijam jajka, dodaję pieprz oraz bułkę tartą ( uwaga: bułki tartej dodaję tyle aby można było z nich uformować kotlety, kiedy masa będzie za rzadka ciężko je będzie przełożyć na drugą stronę, może się zatem okazać, że kiedy cukinia puści dużo soku trzeba będzie dodać więcej bułki tartej)
  2. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane.
  3. Można podawać jako dodatek do potraw albo np. z dipem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz