czwartek, 11 lipca 2019

Bułeczki drożdżowe z czosnkiem i tymiankiem

Składniki na 6 bułeczek:
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • roztrzepane białko
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, wody, cukru i łyżki mąki robię zaczyn.
  2. Do pozostałej przesianej mąki dodaję sól, oliwę z oliwek, czosnek, tymianek oraz zaczyn, wyrabiam ciasto ( gdy się klei dodaję odrobinę mąki) i odstawiam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na godzinę.
  3. Ciasto dzielę na 6 części, z każdej formuję bułkę, którą kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia; bułeczki polewam roztrzepanym białkiem.
  4. Piekę około 20 min aż będą rumiane w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz