wtorek, 9 lipca 2019

Kuchnia amerykańska: Macaroni and cheese

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 350 g makaronu najlepiej muszelki lub kolanka
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 250 g startego sera cheddar
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu ale 2 minuty krócej, odcedzam na sitku. 
  2. W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę czosnek, pieprz oraz gałkę muszkatołową, mieszam około 1 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodaję mleko i wszystko dokładnie mieszam aby nie byłą nierozrobionych kluch mącznych. Kiedy masa zaczyna gęstnieć ściągam ją z piekarnika, dodaję cheddar i mieszam, następnie wrzucam makaron.
  3. Wymieszaną masę wykładam do naczynia żaroodpornego, posypuję parmezanem oraz bułką tartą.
  4. Wkładam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na około 15 minut aż góra będzie przypieczona i zarumieniona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz