piątek, 26 lipca 2019

Masa marcepanowa



Składniki:
  • 150 g migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 18 ml rumu albo wody różanej ( ja dodaję rum)
Przygotowanie:
  1. Migdały zalewam wrzącą wodą na minimum 5 minut. Po tym czasie ściągam z nich brązową skórkę. Powinna łatwo schodzić, jeśli jednak tak się nie dzieje należy je sparzyć jeszcze raz. Można również użyć migdałów bez skórki. Jeśli skórki nie usuniemy to smak i kolor będą inne i w niczym nie będą przypominać masy marcepanowej.
  2. Migdały rozdrabniam w malakserze aż będą sypkie.
  3. Do migdałów dodaję cukier i rum i mieszam w malakserze aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa, którą można ugniatać; jeśli masa jest nadal sypka można dodać jeszcze jedną łyżeczkę rumu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz