czwartek, 18 lipca 2019

Ciasteczka czekoladowe z pestkami dyni


Przepyszne, delikatne ciasteczka z rozpływającą się czekoladą i chrupiącymi pestkami dyni. Robi się je bardzo szybko i długo wytrzymują świeżość.

Składniki na 20 sztuk:
  • 75 g masła ( temperatura pokojowa)
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g miałkiego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g posiekanej gorzkiej czekolady ( u mnie 71%)
  • 50 g pestek dyni
  • sól morska, do posypania
Przygotowanie:
  1. Masło miksuję z cukrami na puszystą masę. Dodaję jajko, ekstrakt i ucieram do połączenia. Następnie dodaję mąkę, kakao, sodę. Wyrabiam ciasto ręcznie ( w oryginalnym przepisie było używanie miksera, jednak masa jest bardzo sucha i kiedy zaczęłam ją miksować zaczęła się rozpryskiwać), na koniec dodaję pestki dyni i czekoladę, wszystko mieszam.
  2. Formuję małe kulki, które spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka rosną, więc układam je w kilkucentymetrowych odstępach. Posypuję solą morską. 
  3. Piec przez 10-12 minut w temperaturze 160ºC z termoobiegiem. Ciasteczka pod koniec pieczenia lekko pękają.


Przepis ze strony: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-czekoladowe-z-pestkami-dyni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz