poniedziałek, 29 lipca 2019

Pierogi z truskawkami i mascarpone


Składniki na ok 25 -30 pierogów w zależności od wielkości:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki (u mnie szklanka ma 350 ml)
  • 1 łyżka miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ok 3/4 szklanki bardzo gorącej wody ( korzystam ze szklanki, która ma pojemność 350 ml), ja używam wrzącej gdyż ciasto lepiej się wyrabia
na farsz:
  • 250 g mascarpone
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Mąkę wrzucam do garnka ( to moja metoda, która dla mnie jest łatwiejsza niż wyrabianie ciasta na stolnicy), wbijam jajko, dodaję masło i sól i wszystko lekko mieszam.
  2. Następnie wlewam wodę i wszystko mieszam łyżką; kiedy składniki się połączą kończę wyrabiać ciasto rękoma. Im cieplejsza woda tym łatwiej urabia się ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania klei się do rąk dodaję odrobinę mąki.
  3. Truskawki myję i kroję na mniejsze kawałki, mieszam dokładnie z mascarpone.
  4. Ciasto rozwałkowuję i szklanką wykrawam kółka; nakładam farsz na środek pieroga i sklejam brzegi ( jeśli nie chcą się skleić to brzeg lekko smaruję wodą).
  5. Pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od wypłynięcia, wyjmuję łyżką cedzakową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz