wtorek, 16 czerwca 2020

Rolada mięsna z serem i pieczarkami

Szybka i pyszna rolada z mięsa mielonego, która smakuje znakomicie na ciepło z pieczonymi ziemniaczkami i surówką jak i na zimno jako dodatek do chleba.

Składniki na formę o wymiarach 10 x11 cm:
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 250 g pieczarek 
  • 150 g  sera żółtego 
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie: 
  1.  Do mięsa mielonego dodaję jajka, bułkę tartą, oraz przyprawy i dokładnie mieszam.
  2. Na folię aluminiową wykładam mięso. Formuję z niego kształt prostokąta (jeden z boków musi być długości boku formy). Na mięso wykładam pokrojone w paski pieczarki i starty żółty ser lub pokrojony na mniejsze kawałki. Zwijam mięso w roladę i delikatnie przekładam do formy wyłożonej papierem, w której będziemy ją piec. Jeśli ktoś ma mniej czasu na robienie rolady może do mięsa mielonego dodać pokrojone pieczarki i ser, wszystko wymieszać a następnie przełożyć do formy. 
  3. Piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz