czwartek, 25 czerwca 2020

Muffinki kakaowe z kawałkami czekolady i truskawkami


Smaczne, wilgotne i błyskawiczne do zrobienia z dużymi kawałkami owoców. 

Składniki na 22 małe muffinki:
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g truskawek 
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej pokruszona na kawałki
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypuję suche składniki: sól, kakao, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszam do połączenia. 
  2. Do drugiej miski wlewam mleko, olej, jajka i wszystko mieszam, następnie wkładam suche składniki i dokładnie mieszam. Gdy wszystko jest wymieszane na jednolitą masę dodaję truskawki pokrojone na małe kawałki oraz czekoladę i delikatnie mieszam. 
  3. Przelewam do silikonowych foremek i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez około 20 minut opcja góra - dół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz