środa, 20 maja 2020

Sernik z mlekiem zagęszczonym


Sernik na mleku zagęszczonym jest niezwykle delikatny i rozpływający się w ustach. W dodatku to jeden z tych serników, który robi się bardzo szybko a do jego wykonania potrzebne są jedynie cztery składniki.

Składniki na formę o wymiarach 21×30 cm:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego (530 g)
  • 2 budynie śmietankowe w proszku po 40 g
  • 6 jajek ( żółtka i białka osobno)
Przygotowanie:
  1. Białka ubijam na sztywno.
  2. W drugiej misce miksuję ser z budyniem, żółtkami oraz mlekiem skondensowanym.
  3. Do masy serowej stopniowo dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łyżką.
  4. Wylewam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piekę w temperaturze 170 stopni ( opcja góra - dół bez termoobiegu) przez 40 minut a następnie zmniejszam temperaturę do 140 stopni i piekę kolejne 40-45 minut. Zostawiam upieczony sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz