piątek, 8 maja 2020

Kładzione kluski z serkiem waniliowym


Propozycja na śniadanie lub obiad dla dzieci i dorosłych. Kluseczki robi się bardzo szybko. Są miękkie, delikatne i rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują polane masłem lub posypane cynamonem. 

Składniki na 2 mniejsze porcje:
  • 175 g serka waniliowego
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego ( opcjonalnie)
  • 5-6 łyżek mąki 
  • cynamon do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Do serka dodaję jajko, cukier oraz stopniowo mąkę tak aby powstała gęsta, jednolita masa. Jeśli ciasto będzie rzadkie kluski będą się rozpadać w wodzie. To ile trzeba dodać mąki zależy od serka, którego uzywamy. Im rzadszy serek tym więcej potrzeba mąki. 
  2. Do wrzącej wody wkładam łyżkę, którą będziemy nakładać kluski ( z gorącej łyżki kluski latwiej schodzą) a następnie małe porcje ciasta wrzucam na wodę. Najlepiej na początek wrzucić na wodę jedną kluskę. Jeśli się nie rozpadnie to znaczy, ze konsystencja ciasta jest dobra. Jeśli się rozpada należy dodać więcej mąki. Gotuję 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągam łyżką cedzakową i posypuję cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz