czwartek, 14 maja 2020

Racuchy z cukinią i parmezanem


Jakiś czas temu zrobiłam eksperymentalne racuchy z pieczarkami i cebulą, które okazały się znakomite. Tym razem w lodówce miałam cukinię i parmezan. To właśnie te składniki postanowiłam teraz dodać do racuchów. Racuchy wyszły rewelacyjne i sama nie wiem czy nie są nawet lepsze od tych z pieczarkami.

Składniki na ok. 20 racuchów:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startej cukini
  • 3-4 łyżki startego parmezanu 
  • 5 listków bazylii drobno posiekanej
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
  2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Do ciasta dodaję cukinię oraz parmezan, pieprz i bazylię, wszystko dobrze mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać - wtedy nie spalą się tylko będą chrupiące. Wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz