środa, 6 maja 2020

Mini ślimaczki drożdżowe z czekoladą



Smaczne, puszyste i pełne czekolady ślimaczki są doskonałe na śniadanie do porannej kawy jak i na podwieczorek. Wyjęte prosto z pieca rozeszły się błyskawicznie. 

Składniki na 18 sztuk:
na ciasto:
  • 100 ml ciepłego mleka 
  • 25 g drożdży 
  • 230 g mąki + odrobina do posypania ciasta 
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 15 g miękkiego masła 
  • 15 ml oleju 
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej 
na nadzienie:
  • 90 g czekolady mlecznej 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżeczka cukru ( opcjonalnie) 
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki a następnie zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam na około 10minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypuję pozostałą przesianą mąkę oraz rozczyn, jajko, masło, olej i pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszam, wyrabiam ciasto, posypuję odrobiną mąki i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. 
  3. W małym garnku na małym ogniu rozpuszczam czekoladę z masłem i śmietaną (masa będzie dosyć gęsta) .
  4. Rozwałkowuje ciasto na prostokąt o wymiarach 40×30 cm. Jeśli ciasto podczas wałkowania się klei posypuję stolnicę mąką. Następnie prostokąt smaruję rozpuszczoną czekoladą i zwijam w roladę. 40-centymetrowy wałek przecinam ostrym nożem na ślimaczki o szerokości około 2 cm. Ślimaczki układam na blachę wyłożoną papierem i przykrywam ściereczką na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  5. Piekę w temperaturze 170 stopni około 16 minut aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz