sobota, 16 maja 2020

Tortilla hiszpańska z cukinią i parmezanem


Tortilla hiszpańska to hiszpański omlet z ziemniakami i innymi dodatkami. Ja najczęściej robię go z dodatkiem kiełbasy. Tym razem zrobiłam go z cukinią i parmezanem. Robi się go bardzo szybko i może być podany jako dodatek do potraw lub danie główne. 

Składniki na 2 sztuki o średnicy 24cm:
  • 5 średnich ziemniaków 
  • 6 jajek 
  • 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach 
  • 6 łyżek startego parmezanu 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieram, kroję na małe kawałki ( u mnie cienkie plasterki lub średnia kostka) i smażę na rozgrzanym oleju aż będą miękkie i lekko rumiane.
  2. Do miski wbijam jajka, dodaję cukinię, parmezan, bazylię, podsmażone ziemniaki oraz przyprawy.  Wszystko dokładnie mieszam. 
  3. Na patelnię z rozgrzanym olejem ( wlewam tyle oleju aby pokrył jedynie dno patelni) wlewam  połowę masy i smażę z obu stron ( kiedy spód jest usmażony na patelnię kładę pokrywkę a następnie odwracam patelnię; zsuwam z pokrywki na patelnię tortillę i smażę z drugiej strony.  

Kuchnie świata- potrawy regionalne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz