niedziela, 10 maja 2020

Ślimaczki cynamonowe


Ślimaczki cynamonowe mogłabym jeść na okrągło. Są dobre na podwieczorek jak i na śniadanie. Jeśli ktoś lubi je bardzo słodkie może dodatkowo polać je lukrem. 

Składniki na 8 sztuk:
na ciasto:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży 
  • 240 g mąki 
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 40 g miękkiego masła 
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej 
na nadzienie:
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu 
  • 100 g masła
  • 90 g cukru 

Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki a następnie zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypuję pozostałą przesianą mąkę oraz rozczyn, jajko, masło, olej i pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszam, wyrabiam ciasto, posypuję odrobiną mąki i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. 
  3. W małym garnku na małym ogniu rozpuszczam masło z cukrem i cynamonem 
  4. Rozwałkowuje ciasto na prostokąt. Jeśli ciasto podczas wałkowania się klei posypuję stolnicę mąką. Następnie prostokąt smaruję masą cynamonową ( zostawiam odrobinę masy aby polać nią wierzch ślimaczków) i zawijam krótszym bokiem. Przecinam na 8 kawałków.
  5. Ślimaczki układam na blachę wyłożoną papierem, lekko spłaszczam i przykrywam ściereczką na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  6. Piekę w temperaturze 170 stopni około 16 minut aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz