niedziela, 17 maja 2020

Kuchnia portugalska: Pão de Deus - drożdżówki z kokosem


Pyszne bułeczki, które są bardzo popularne w Portugalii. Ich nazwa znaczy tyle co "chleb Boga". Są trochę podobne do naszych drożdżówek z budyniem. Te jednak mają farsz kokosowy. Nadają się na znakomicie do porannej kawy jak i na podwieczorek.

Składniki na 10 sztuk :
na ciasto:
  • 25 g drożdży 
  • niepełna szklanka ciepłego mleka ( około 230ml)
  • 230 g mąki 
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej 
  • 60 g miękkiego masła 
  • 5 łyżek cukru 
na nadzienie: 
  • 2 małe jajka lub 1 duże 
  • 2 niepełne szklanki wiórków kokosowych 
  • 4 łyżki cukru 
  • 3 łyżki mleka 
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie:
  1. Drożdże rozdrabniam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10 min aż rozczyn ruszy.
  2. Do dużej miski wkładam pozostałą mąkę, jajka, masło, cukier oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto (jeśli się klei można dodać odrobinę więcej mąki; nie jest to jednak konieczne- ciasta bowiem nie wałkujemy tylko będziemy z nich robić bułeczki a im więcej mąki dodamy tym bardziej suche będzie ciasto). Ciasto odstawiam na około 90 minut do wyrośnięcia. 
  3. W międzyczasie wszystkie składniki na nadzienie dokładnie mieszam i przygotowuję blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wyrośnięte ciasto uderzam pięścią z góry i dzielę na 10 części. Z każdej części formuję bułeczkę, którą spłaszczam - brzegi są wyższe a środek płaski. Na środek kładę farsz kokosowy. Bułeczki przykrywam ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
  5. Piekę drożdżówki w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przed 18-20 minut aż będą rumiane.
  6. Posypuję cukrem pudrem.

1 komentarz: