poniedziałek, 18 maja 2020

Granita truskawkowa


Rozpoczął się sezon truskawkowy. Jak co roku nie wyobrażałam sobie aby nie zrobić granity. Jej wykonanie jest banalnie proste. Nie jest potrzebna żadna maszynka do robienia lodów a smak jest rewelacyjny.

Składniki:
  • 350 g truskawek
  • 60 ml wody *
  • 45 g cukru *
* ja dałam 45 ml wody i 25 g cukru bo wolę mniej słodką granitę

Przygotowanie
  1. Wodę rozpuszczam z cukrem na małym ogniu aż powstanie syrop.
  2. Truskawki myję, usuwam szypułki i przekładam do blendera, dodaję syrop i wszystko blenduję a następnie przekładam do pojemnika.
  3. Pojemnik przykrywam i wkładam do zamrażalnika. Kiedy masa zaczyna zamarzac mieszam lody w pojemniku co około 30 minut. Dzięki temu zamiast stałego lodu powstaną małe kawałki przypominające kryształki lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz