poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Drożdżówki z serem


Miałam dziś ogromny apetyt na drożdżówki z serem. To co najpotrzebniejsze czyli ser i drożdże były w lodówce. 
Drożdżówki robi się sprawnie i szybko. Są lepsze niż te ze sklepu i nadają się rewelacyjnie na śniadanie do porannej kawy jak i na podwieczorek. 

Składniki na 8 sztuk:
na ciasto:
  • 25 g drożdży 
  • 95 ml ciepłego mleka 
  • 250 g mąki 
  • 1 jajko
  • 40 g miękkiego masła 
  • 4 łyżeczki cukru 
na masę serową:
  • 200 g sera twarogowego ( ja użyłam tłustego)
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 łyżka cukru pudru 
na lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka wody
Przygotowanie:
  1. Drożdże mieszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki a następnie zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypuję pozostałą mąkę, cukier, jajko, masło i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam na jednolite gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
  3. W międzyczasie przygotowuję masę serową: ser dokładnie mieszam z cukrami oraz jajkiem. 
  4. Ciasto rozwałkowuje na prostokąt a następnie wykładam na niego masę serową. Zginam z obu stron do środka a następnie przecinam ostrym nożem na 8 równych części. Każdą część skręcam i przekładam na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam na 15 minut przykryte ściereczką. 
  5. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 25 minut ( opcja góra- dół) aż będą rumiane. Zostawiam przez około 15 minut w lekko otwartym piekarniku.
  6. 1 łyżkę wody dokładnie mieszam z 4 łyżkami cukru pudru. Lukrem polewam ostygnięte drożdżówki. 

1 komentarz: