wtorek, 14 kwietnia 2020

Babeczki cytrynowe z makiem

Smaczne, wilgotne, idealne do kawy i szybkie babeczki, których przygotowanie razem z pieczeniem zajęło mi mniej niż 30 minut. 

Składniki na 11 babeczek:
  • 1 szklanka mąki  
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki maku
  • 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej 
  • niecała 1/2 szklanki oleju 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z cytryny lub 1 łyżeczka soku z cytryny 
Przygotowanie:
  1. Do jednej miski wrzucam składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak i mieszam. 
  2. Do drugiej miski kładę mleko, olej, ekstrakt cytrynowy oraz jajka a następnie mieszam je i dodaję do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszam i przelewam do foremek.
  3. Piekę około 18 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz