czwartek, 23 kwietnia 2020

Bułki nocne


Bułeczki te robię dosyć często. Zawsze ładnie wyrastają i są smaczne.  Najważniejsze jest jednak to, że w całości przygotowuje się je wieczorem. Następnie wkłada się je do lodówki gdzie wyrastają a rano wystarczy włożyć je do piekarnika. 

Składniki na 7-8 sztuk:
  • 500 g mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 30 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 łyżek oleju 
  • 125 ml cieplego mleka 
  • 125 ml ciepłej wody 
Przygotowanie:
  1. Drożdże kruszę, dodaję cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiam rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  2. Do dużej miski wkładam pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, olej, ciepłą wodę oraz rozczyn. Wszystko mieszam i wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. 
  3. Blachę ( najlepiej okrągłą) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na 7-8 części. Z każdej formuję bułkę i odkładam na blachę. Bułeczki przykrywam folią i wstawiam do lodówki na co najmniej 10 godzin.
  4. Rano wstawiam wyrośnięte bułeczki do zimnego piekarnika. Na dno piekarnika wkładam małą miseczkę z wodą a następnie włączam piekarnik na 200 stopni i piekę przez 25 - 30 minut aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz