czwartek, 16 kwietnia 2020

Szybki chleb na drożdżach


W czasach koronawirusa dostac drożdże w sklepie to jak znaleźć 10 groszy na ulicy - prawie niemożliwe! Mojej mamie się jednak udało, dzięki czemu mogę piec domowy chleb. 
W przygotowaniu jest banalnie prosty a zapach, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia roznosi się po całym domu. Skórka jest chrupiąca. W środku chleb jest miękki i nie kruszy się. 

Składniki na chleb o wadze około 900 g:
  • 25 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 750 g mąki 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 3 łyżki oleju 
Przygotowanie:
  1. Drożdże mieszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Zalewam ciepłym mlekiem, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce az rozczyn ruszy.
  2. Do dużej miski przesiewam pozostałą mąkę; dodaję rozczyn, sól, olej oraz pozostałą ciepłą wodę, dokładnie mieszam a następnie wyrabiam ciasto. Jeśli się klei dodaję odrobinę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia na 2 godziny. 
  3. Z wyrośniętego ciasta formuję chleb i odstawiam na 30 minut przykryty ściereczką.
  4. Na dno piekarnika wkładam naczynie żaroodporne z 3 szklankami wody a następnie nagrzewam piekarnik do 230 stopni. 
  5. Chleb przecinam trzy razy w poprzek ostrym nożem a następnie skrapiam go wodą.
  6. Wkładam  chleb na 15 minut i piekę w 230 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i piekę przez kolejne 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz