środa, 11 marca 2020

Sernik limonkowy


Sernik jest delikatny, kwaskowy i rozpływa się w ustach.
Ja go zrobiłam na kruchym cieście ale można również zrobić spód z kruchych ciasteczek.

Składniki na formę o średnicy 22cm:
na spód:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko 
  • 85 g masła 
  • 1 łyżka cukru pudru 
na masę serową:
  • 800 g sera mielonego 
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 1 starta skórka z limonki 
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka masła 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na spód wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto a następnie wykładam na formę wyłożoną papierem.
  2. Wszystkie składniki na masę serową miksuję i wylewam na ciasto. 
  3. Piekę 30 min w temperaturze 170 stopni, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni opcja góra- dół. Studzę sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz