środa, 25 marca 2020

Babka cytrynowo - miętowa

Pyszna, lekko orzeźwiająca babka z wyrażenie wyczuwalnym smakiem mięty oraz cytryny. Z pewnością pokocha ją każdy kto lubi miętę.

Składniki na keksówkę:
  • 4 duże jajka;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu; 
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej; 
  • 190 g masła roztopionego; 
  • starta skórka z 1 cytryny; 
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 
  • około 10 listków mięty pokrojonych na male kawałki 

Przygotowanie
  1. Jaja ubijam z cukrem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodaję powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodaję sok i skórkę z cytryny oraz drobno posiekane listki mięty. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
  2. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 40 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz