piątek, 13 marca 2020

Salami czekoladowe

Dziś czekoladowe salami, które jest proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Ja je robię jedynie ze skórką pomarańczową ale można również dodać np. żurawinę lub orzechy. 

Składniki:
  • 300 g czekolady deserowej
  • 120 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g masła 
  • 100 g herbatników 
  • 100 g biszkoptów
  • 1 szklanka skórki pomarańczowej (lub innych bakalii)
  • cukier puder do posypania 
Przygotowanie:
  1. Herbatniki i biszkopty kruszę na mniejsze kawałki.
  2. Do garnuszka wkładam śmietankę, masło i czekoladę i rozpuszczam na małym ogniu. Wylewam masę na herbatniki, dodaję skórkę pomarańczową i delikatnie mieszam. Wykładam masę na folię i delikatnie formuję wałek. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki.
  3. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz