wtorek, 10 marca 2020

Kuchnia indyjska: chlebki naan


Chlebki te często goszczą na naszym stole. Ich wykonanie jest proste i nie licząc czasu na wyrastanie ciasta także i szybkie. 
Ja uwielbiam je jeść z domowym masłem czosnkowym lub sosem ziołowym.

Składniki na 8 sztuk:
  • 20 g swieżych drożdży 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 
  • 2 1/4 szklanki mąki 
  • 20 g miękkiego masła 
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Drożdże mieszam z cukrem a następnie dodaję ciepłą wodę, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  2. Do dużej miski wkładam jogurt, masło, mąkę, sól oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto, jeśli się klei dodaję odrobinę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Dzielę ciasto na 8 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki, okrągły placek i smażę na dobrze rozgrzanej suchej patelni z obu stron. Chlebek przewracam na drugą stronę kiedy na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz