wtorek, 3 marca 2020

Babka amsterdamska

Każdy kto lubi ciasta i babki drożdżowe pokocha ten wypiek. Babka jest nafaszerowana czterema farszami: makowym, serowym, orzechowo-migdałowym oraz śliwkowym. 
Babka jest trochę czasochłonna ale jej smak wynagradza pracę, którą włożyliśmy do wykonania.

Składniki na formę z kominem:
na ciasto:
  • 30 g drożdży 
  • 500 g mąki 
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej 
na farsz I:
  • 125 g ricotty
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru 
na farsz II:
  • 100 g maku
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
na farsz III:
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 50 g mielonych migdałów 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru 
na farsz IV:
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
Przygotowanie:
  1. Pokruszone drożdże mieszam z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Zalewam ciepłym mlekiem, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut aż rozczyn wyrośnie.
  2. Do dużej miski wkładam pozostałą mąkę, cukier, masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszam i wyrabiam ciasto a następnie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzine.
  3. W miedzyczasie składniki na cztery farsze mieszam osobno. 
  4. Formę na babkę z kominem dokładnie smaruję masłem i posypuję bułką tartą. 
  5. Wyrośnięte ciasto uderzam z góry pięścią aby je odgazować i dziele na 4 części. Następnie każdą część dzielę na 6 mniejszych kulek. Każdą z kulek rozwałkowuję na kółko a na środek kładę farsz i zawijam jak pieroga ( nie musi być to zrobione dokładnie). 
  6. Zrobione "pierogi" układam dookoła komina warstwowo. Należy jednak je tak ułożyć je układać aby dwa takie same farsze nie były koło siebie. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
  7. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz