poniedziałek, 24 lutego 2020

Placuszki na kefirze

Smaczne i szybkie do zrobienia placuszki na kefirze są znakomite na śniadanie jak i podwieczorek. Smakują znakomicie z cukrem pudrem lub miodem. 
Jeśli chcemy aby były bardziej puszyste możemy ubić pianę z białka i dodać ją na koniec do masy zamiast dodawać od razu całe jajko. 

Składniki na 7 sztuk:
na ciasto:
  • 150 g mąki 
  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 jajko 
dodatkowo:
  • masło do smażenia 
  • miód lub cukier puder do posypania 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszam ze sobą (używam miksera). Ciasto będzie trochę gęściejsze niż naleśnikowe. 
  2. Na małej patelce rozpuszczam odrobinę masła i wykładam po dwie łyżki ciasta. Smażę z obu stron. 
  3. Posypuję cukrem pudrem lub polewam miodem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz