niedziela, 24 listopada 2019

Racuchy dyniowe z bananem

Pyszne, delikatne oraz pulchne racuszki, które pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Dynię można ugotować dzień wcześniej. Następnego dnia pozostanie nam jedynie zrobienie rozczynu, odstawienie ciasta w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i smażenie

Składniki na około 30 racuchów:
  • 20 g drożdży 
  • 300 ml mleka 
  • 400 g mąki 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru 
  • 200 g dyni 
  • 1 średni banan 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
  1. Dynię kroję na mniejsze kawałki i gotuję w wodzie około 15 minut aż będzie miękka.
  2. Ze 100 ml ciepłego mleka, łyżki cukru oraz łyżki mąki robię rozczyn i zostawiam go na 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Do dużej miski wkładam ugotowaną dynię i banana i rozduszam wszystko widelcem ( można również użyć blendera jeśli ktoś lubi jednolitą masę; ja lubię racuchy z wyczuwalnymi kawałkami dyni). Następnie wbijam jajko, dodaję rozczyn, cynamon, masło, pozostałe cukry, mąkę oraz lekko podgrzane mleko. Wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. 
  4. Na rozgrzany olej wrzucam po 1 łyżce ciasta, smażę z obu stron aż będą rumiane.
  5. Posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz