czwartek, 31 października 2019

Babka makowo - pomarańczowa

Uwielbiam połączenie maku i pomarańczy. Nigdy jednak sama nie zrobilam ciasta o takim połączeniu, aż do teraz.
Babka wyszła wilgotna, smaczna i rozeszla się w mgnieniu oka.

Składniki:
  • 6 jajek ( białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
  1. Białka ubijam na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaję cukier. 
  2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
  3. Do ubitych białek z cukrem dodaję naprzemiennie mąkę z olejem i miksuję na małych obrotach. 
  4. Na koniec dodaję żółtka, mak oraz ekstrakt pomarańczowy i wszystko dokładnie mieszam łyżką. 
  5. Masę przelewam do silikonowej formy i piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 50 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz