sobota, 26 października 2019

Ciasto cytrynowe z lawendą



Szybkie is smaczne ciasto, które zawsze wychodzi. Ja je uwielbiam z lawendą ale doskonale smakuje także bez niej. 

Składniki na 2 keksówki o wymiarach 12x23 cm:
  • 230 ml oleju ( niecała szklanka)
  • 240 g cukru ( niecała szklanka)
  • 4 jajka
  • 340 g mąki ( pełne 2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka lawendy ( kwiatki)
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny
Przygotowanie: 
  1. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodaję jajka dalej mieszając. 
  2. Dodaję połowę mąki, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny i skórkę cytrynową i mieszam. Kiedy składniki zaczną się łączyć dodaję resztę mąki. Mieszam mikserem do połączenia składników. 
  3. Na koniec dodaję lawendę i jeszcze raz mieszam.
  4. Przelewam masę do keksówek i piekę około 50 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

1 komentarz: