czwartek, 10 października 2019

Drobiowe kotlety siekane z kukurydzą i serem


Kotlety drobiowe goszczą u nas ostatnio często. Za każdym jednak razem staram się zrobić je z innymi dodatkami. Tym razem padło na kukurydzę i ser. Połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka (około 400 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 łyżeczki czosnku 
  • niecała mała puszka kukurydzy (około 120 g)
  • 40 g startego żółtego sera 
  • garść szczypiorku
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
  1. Filety z kurczaka i cebulę, kroję w drobną kostkę, wrzucam do miski, dodaję ser, drobno posiekany szczypiorek, odsączoną kukurydzę, przyprawy i wszystko dokładnie mieszam. Masa musi być na tyle gęsta aby dało się formować kotlety, jeśli nie jest można dodać więcej bułki tartej.
  2. Formuję kotlety i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę z obu stron aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz