czwartek, 24 października 2019

Pomidorowa roladka drożdżowa z jajkami, salami i serem


Dzisiaj pomysł na śniadanie i/lub lunch. Roladka jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno i choć wygląda na skomplikowaną to robi się ją szybko. 

Składniki na roladkę o długości około 35 cm:
na ciasto:
  • około 270 - 280 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 roztrzepane białko 
na farsz: 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • kilka listków bazylii
  • 5-6 plastrów sera żółtego
  • 6-7 plastrów salami
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta (oprócz koncentratu i roztrzepanego białka) wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto odkładam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Ciasto dzielę na dwie części: do jednej z nich dodaję koncentrat i dokładnie mieszam z ciastem aby miało jednolity czerwony kolor (trzeba dosypać dodatkowo trochę mąki bo inaczej ciasto z koncentratem będzie się kleić).
  3. Oba ciasta rozwałkowuję na prostokąty o wymiarach około 35 x 25 cm. Jeden prostokąt kroję pionowe paski o szerokości 1 cm, drugi natomiast kroję w poziome paski, również o szerokości 1 cm. Paski układam naprzemiennie tak aby powstała kratka. 
  4. Na gotową kratkę nakładam listki bazylii, salami, ser oraz jajka. Całość zawijam w roladkę.   
  5. Roladkę odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smaruję je białkiem.
  6. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowej szynie przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz