piątek, 12 października 2018

Racuszki drożdżowe z bananami

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki drożdży (około 30 g)
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 2 banany
Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, drożdżami, cukrem i połową mleka. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. 
  2. Do zaczynu dodaj resztę mleka oraz jajko i wymieszaj, a następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 0,5-1 h (do podwojenia objętości). 
  3. Banany rozgniec widelcem i wymieszaj z ciastem, odstaw całość na około 10 minut do podrośnięcia. 
  4. Na patelni rozgrzej olej (około 0,5-1 cm). Aby sprawdzić, czy jest już wystarczająco gorący zanurz niewielką ilość ciasta, powinny pojawić się niewielkie bąbelki. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz