wtorek, 1 listopada 2016

Murzynek z pomarańczową pianką




Składniki:
na ciasto:
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
na piankę
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 puszka mandarynek

Przygotowanie:
  1. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem i wymieszać. Ubić pianę z białek i dodać do masy. Piec do suchego patyka ok 35 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na pół. 
  2. Pianka: galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody i czekam aż lekko zacznie tęgnąć. Ubijam kremówkę dodając na końcu cukier. Rozpuszczam żelatynę w około 4 łyżkach wody i czekam aż ostygnie. Galaretkę i żelatynę wlewam do kremówki. Na koniec dodaję mandarynki z puszki. Kiedy masa zaczyna tęgnąć wylewam na murzynka i przykrywam drugą warstwą. Wkładam do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz