sobota, 18 marca 2017

Sernik z zieloną herbatą



Składniki:
Składniki na masę serową:

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kokosowej 22% lub gęstego mleka kokosowego*
  • 1 łyżka zielonej herbaty matcha (proszku)
  • 110 g cukru pudru
  • 20 g żelatyny w proszku (5 łyżeczek) lub 5 listków żelatyny
  • 60 ml wody
  • skórka otarta z 1 limonki i sok z niej wyciśnięty

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:
  1. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
  2. Śmietankę kokosową przełożyć do małego garnuszka, podgrzać, niekoniecznie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać, najlepiej zmiksować blenderem - mieszanka powinna być gładka, bezgrudkowa, pięknie zielona. Do jeszcze ciepłej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. 
  3. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować. Na sam koniec dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.
  4. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz