czwartek, 28 czerwca 2018

Kuchnia wegierska: Langos

Składniki na 6 langos:
  • 250  ml letniej wody
  • 300 g maki
  • 25g swiezych drozdzy
  • 1/2 lyzeczki soli 
  • smietana kwasna
  • zólty ser
Przygotowanie:
  1.  Drozdze rozpuszczam w letniej wodzie i odstawiam na 10 min w cieple miejsce do wyrosniecia
  2. Make przesiewam przez sito; dodaje sól i zaczyn; odstawiaam do wyrosniecia na 40 min. Jesli ciasto jest zbyt lepkie trzeba dodac wiecej maki
  3. Dziele ciasto na 6-7 czesci na mniejsze kulki; odstawiam na kolejne 10 min do wyrosniecia
  4. Rozgrzewam olej na patelni (okolo 0,5 cm) 
  5. Kulki  walkuje na cienkie ciasto z grubszymi brzegami i wrzucam na rozgrzany olej; smaze z obu stron az beda rumiane ( ok 2 min)
  6. Na srodek nakladam smietane kwasna i posypuje serem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz