środa, 4 lipca 2018

Jogurtowiec z truskawkami



Składniki:
  • 2 x 300 g jogurtu naturalnego ( najlepszy grecki)
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka cytrynowa
  • 400 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
  1. Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wody; kiedy ostygnie dodaję do niej 300 g jogurtu; wykładam warstwę na spód blachy i wstawiam do zastygnięcia do lodówki
  2. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wody i odstawiam do ostudzenia
  3. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i odstawiam do ostudzenia
  4. Około 300 g truskawek rozduszam widelcem ( pozostałe truskawki będą przykryte galaretką) i mieszam z jogurtem, dżemem 4 łyżkami galaretki truskawkowej oraz żelatyną; wykładam na warstwę cytrynową i odstawiam do lodówki
  5. Pozostałe truskawki kroję i wykładam na drugą warstwę; zalewam galaretką i wkładam do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz