piątek, 24 sierpnia 2018

Ciasto marchewkowe

Składniki na formę o wymiarach 23x23:
  • 4 jajka
  • 4 większe marchewki starte na tarce o dużych oczkach (u mnie mają około 250 g)
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Jajka miksuje z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptę soli i cynamon, następnie dodaję olej. Na koniec wrzucam marchewkę. 
  2. Blachę smaruję oliwą i posypuję mąką. Wylewam ciasto na blachę. Piekę w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz