sobota, 19 czerwca 2021

Babeczki truskawkowe


Sezon truskawkowy rozpoczęty. Babeczki są błyskawiczne do przygotowania i lekko wilgotne. Aby miały wyrazniejszy kolor można dodać odrobinę czerwonego barwnika.

Składniki na 8 babeczek:
  • 150 g truskawek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo 8 truskawek do babeczek
Przygotowanie:
  1. Cukier ubijam z jajkami na puszystą masę. 
  2. Umyte truskawki miksuję z olejem na jednolitą masę i dodaję do masy jajecznej. Pózniej dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  3. Ciasto przekładam do foremek silikonowych albo papierowych pipilotek, w środek kładę truskawkę. 
  4. Piekę około 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz