wtorek, 6 lipca 2021

Babka gotowana

 


Na babkę gotowaną zapuszczałam się od dawna brakowało mi jedynie odpowiedniej formy. W końcu udało mi się ją zamówić przez internet. Babka jest prosta w wykonaniu i szybka. W smaku nie czuję zbytniej różnicy pomiędzy pieczonymi babkami, które robię, ale osobiście bardziej odpowiada mi ten sposób przygotowania.  

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Przygotowanie:
  1. Białka ubijam na sztywno.
  2. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka, przesiane mąki z proszkiem oraz łyżeczkę skórki cytrynowej. Miksuję masę. Następnie dodaję białka i mieszam łyżką. 
  3. Formę do babki smaruję olejem i posypuję kaszką manną. 
  4. Ciasto wylewam do formy i wkładam do większego garnka wypełnionego do 3/4 wrzącą wodą i przykrywam. 
  5. Gotuję na średnim ogniu 1h i 20 minut.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz