piątek, 30 lipca 2021

Ciasto biszkoptowe z wiśniami

Biszkopt robię bardzo często i aż trudno mi uwierzyć, że nigdy go nie zrobiłam z owocami. To był błąd bo ciasto wyszło rewelacyjne i z pewnością będę je robić ponownie z wykorzystaniem innych owoców.

Składniki na formę o średnicy 19 cm:

biszkopt:

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 300 g świeżych wiśni bez pestek
Przygotowanie: 
  1. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. 
  2. Do masy dodaję stopniowo żółtka, a potem przesiane mąki z proszkiem. Wszystko mieszam drewnianą łyżką. I wykładam do formy wyłożonej papierem. Na wierzch kładę wiśnie. 
  3. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 min. 
  4. Ciasto posypuję cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz