piątek, 13 sierpnia 2021

Ciasto wiśniowo-śliwkowe


Lekko kwaskowe ciasto, które ładnie wygląda i dobrze smakuje. Biszkopt najlepiej zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia wykonać resztę i złożyć ciasto.  

Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:

biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śliwkowo-wiśniowa:
  • 350 g śliwek bez pestek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek wody
  • 1 galaretka wiśniowa
masa wiśniowo-jogurtowa:
  • 2 pełne łyżki jogurtu
  • 1 galaretka wiśniowa 
dodatkowo:
  • 300 g wśni bez pestek
  • galaretka wiśniowa
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, na koniec dodaję żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i kakao i mieszam łyżką. Wykładam na formę, której dno jest wyłożone papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 25 min do suchego patyczka. Kiedy ostygnie dzielę na dwa blaty.
  2. Masa śliwkowo-wiśniowa: śliwki wkładam do garnka, dodaję cynamon oraz wodę. Kiedy śliwki zaczynają mięknąć blenduję na jednolitą masę i dodaję galaretkę wiśniową. Kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na biszkopt i wkładam do lodówki.
  3. Masa wiśniowo-jogurtowa: galaretkę rozpuszczam w niepełnej szklance wody, dodaję jogurt i mieszam na jednolitą masę; wylewam na masę śliwkową i wstawiam do lodówki. 
  4. Na masę kładę drugi blat biszkoptu oraz wiśnie; galaretkę rozpuszczam w dwóch niepełnych szklankach wody i wylewam na wiśnie kiedy zacznie tęgnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz