piątek, 13 sierpnia 2021

Ciasto egzotyczne z mango


Ciasto jest niezwykle smakowite i proste do przygotowania. Jego zrobienie najlepiej rozłożyć na dwa dni. Pierwszego najlepiej upiec biszkopt, a drugiego wykonać resztę. 

Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm x8 cm

biszkopt:

  • 3 jajka 
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego mielonego
  • 1 galaretka pomarańczowa 
  • 9 biszkoptów z galaretką
dodatkowo: 

  • 1 galaretka pomarańczowa w 1 1/2 szklanki wody 
  • puszka mango
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Do masy dodaję stopniowo żółtka, a potem przesiane mąki z proszkiem. Wszystko mieszam drewnianą łyżką. I wykładam do formy wyłożonej papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 min. Kiedy ostygnie kroję na dwa blaty.
  2. Masa pomarańczowa: galaretkę rozpuszczam w szklance wody, dodaję ser i mieszam; wykładam na biszkopt, kładę biszkopty z galaretką.
  3. Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w 1 1/2 szklanki wody i wylewam na masę pomarańczową.
  4. Mango z puszki odcedzam (zachowuję syrop) 
  5. Na galaretkę pomarańczową kładę drugi blat biszkoptu, a następnie kawałki mango.
  6. Do syropu dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na mango. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz