sobota, 21 sierpnia 2021

Placek drożdżowy ze śliwkami


Uwielbiam placki na drożdżach. Tym razem przez pomyłkę zrobiłam ciasto bez cukru. Zdałam sobie z tego sprawę dopiero kiedy ciasto było w piecu. Czasem jednak przypadek sprawia, że wychodzą rzeczy, których się nie spodziewaliśmy. Ciasto wyszło świetnie, a brak cukru w cieście nie był zauważalny. Ciasto miało w kruszonce cukier i dodatkowo zrobiłam lukier. Chyba w tej wersji smakował mi nawet bardziej.

Składniki na formę o wymiarach 23x23 cm:

na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g śliwek
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
na kruszonkę:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
Przygotowanie:
  1. Z drożdży łyżeczki cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka tworzę zaczyn.
  2. Do dużej miski (ciasto bardzo rośnie) wkładam mąkę, masło oraz zaczyn i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto nie jest zwarte - takie ma być. Zakrywam ściereczką i odkładam na godzinę do wyrośnięcia. 
  3. W międzyczasie robię kruszonkę: wszystkie składniki kładę do miski i wyrabiam z nich ciasto.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładam na formę wyłożoną papierem, kładę śliwki (łupina na dole) a następnie kruszonkę.
  5. Piekę około 45 min w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz