poniedziałek, 23 sierpnia 2021

Drożdżówki ze śliwkami

Nic tak nie smakuje jak domowe drożdżówki i zapach drożdży roznoszący się w domu. Robię je często z różnymi owocami i zawsze błyskawicznie się rozchodzą. 

Składniki na 3 duże drożdżówki:

na ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży 
  • 125 ml ciepłego mleka 
  • 260 g mąki 
  • 2 pełne łyżki masła 
  • szczypta soli 
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżeczki cukru 
na kruszonkę:
  • 75 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
dodatkowo: 
  • około 10 śliwek
  • cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru tworzę zaczyn. 
  2. Pozostałe składniki na ciasto wkładam do miski, dodaję wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiam ciasto; odstawiam na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Kruszonka: wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. 
  4. Wyrośnięte ciasto uderzam z góry pięścią aby je odpowietrznić i dzielę na 3 części. Każdą z nich rozwałkowuje na kształt koła, kładę śliwki skórką do dołu posypuję cynamonem a następnie kruszonką. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
  5. Piekę około 20 -25 minut w nagrzanym piekarniku, aż kruszonka będzie przypieczona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz