wtorek, 31 sierpnia 2021

Leczo

Wiele razy jadłam leczo ale nigdy sama go nie zrobiłam. Sezon paprykowy w pełni więc nie było wyjścia i trzeba było spróbować. Smakowało mi ogromnie i z pewnością będę je robić częściej i to w większych proporcjach. 

Składniki na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia kiełbasa podsuszana
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 płaskie łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Paprykę i cebulę kroję w paski, kiełbasę w kostkę, pomidory obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i kroję. 
  2. W garnku rozpuszczam smalec, podsmażam cebulę. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę, pomidory oraz kiełbasę. Wszystko mieszam, dodaję przyprawy i gotuję około 30 minut aż papryka będzie miękka.
  3. Biorę 3 łyżeczki soku, który wytworzył się w garnku do szklanki i dodaję śmietanę - mieszam i dodaję z powrotem do garnka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz