wtorek, 31 sierpnia 2021

Kakaowe babeczki ze śliwkami w rumie

Dawno nie jadłam tak dobrych i tak mocno alkoholowych babeczek. Są wilgotne, mocno kakaowe, a do tego nafaszerowane owocami. Do przepisu w sezonie śliwkowym z pewnością będę często wracać. 

Składniki na 18 sztuk:

  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 8 śliwek
  • około 6 łyżek rumu
Przygotowanie:
  1. Śliwki kroję na mniejsze kawałki i mieszam z rumem. Odstawiam na godzinę i mieszam co jakiś czas, aby były równo nasączone rumem.
  2. Do jednej miski wkładam suche składniki, do drugiej mokre. Składniki w obu miskach mieszam, a następnie mokre składniki dodaję do suchych.
  3. Przelewam masę do papilotek do wysokości 3/4, a następnie dodaję po łyżeczce śliwek z rumem.
  4. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 25 minut do suchego patyczka.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz